Beenruimte in 2020

Geplaatst op: 24 september 2019

Passagiersstoelen voor de toekomst

Afgelopen maanden is SPACERSEAT meerdere malen uitgenodigd om deel te nemen aan de meest belangrijke beurzen over vliegtuiginterieurs de Aircraft Interior Expo in Los Angeles (september 2019) en in Hamburg (april 2020).

 

Tijdens deze beurzen zijn stands te bewonderen waar de grootste leveranciers verzameld zijn op het gebied van vliegtuiginterieurs. Behalve dat hier de nieuwste innovaties te zien zijn op het gebied van tapijt, gordijnen, toiletten en entertainmentsystemen, zijn er natuurlijk ook de nieuwste passagiersstoelen te bewonderen. SPACERSEAT is alvast op zoek gegaan naar de stoelen die in de toekomst de beenruimte voor u zouden kunnen verbeteren.

De stoel is een keuze Het is aan de bezoekende luchtvaartmaatschappijen zelf om het stoeltype/merk te kiezen die zij willen gebruiken. Vliegtuigbouwers zoals Boeing en Airbus laten maatschappijen zoals KLM en Lufthansa zelf beslissen welke stoel er moet worden ingebouwd. Op de Aircraft Interior Expo worden door de belangrijkste leveranciers hun nieuwste types gepresenteerd en aangeboden.

Minder is meer

De belangrijkste stoelfabrikanten hebben voor de toekomst eenzelfde missie. “Minder is meer” geldt op alle fronten om maatschappijen te verleiden vooral voor hun stoeltype te kiezen.

 • Door gebruik te maken van minder onderdelen aan de stoel is deze vooral onderhoudsvriendelijker en minder gevoelig voor defecten. Een stoeltype die in hoogte verstelbaar zal zijn, zit er dus in de toekomst zeker niet in.
 • De mogelijkheden om de rugleuning te verstellen is steeds minder aantrekkelijk geworden. Bijna alle economy-stoelen kunnen besteld worden waar deze mogelijkheid niet meer op zit.
 • Door gebruik te maken van nieuwe materialen zijn bijna alle stoelen lichter geworden. De lichtste stoel die wij kunnen ontdekken weegt nog slechts 8 kilogram.
 • Door het afgenomen gewicht wordt er door veel fabrikanten op gewezen dat hierdoor het brandstofverbruik afneemt wat natuurlijk een zeer gunstige ontwikkeling is. Toch hebben wij ook een stoelfabrikant gevonden die aangeeft dat door de dunnere stoel de onderlinge afstand nog verder kan worden verkleind. Door deze stoelen te kiezen kunnen er twee extra stoelrijen in een zelfde soort vliegtuig worden geplaatst.

De toekomst op een rijtje

We hebben voor u de nieuwste stoelen van de belangrijkste vier fabrikanten op een rijtje gezet. De kans dat u in de toekomst op een van deze stoelen zit is dus heel groot. Bedenk wel altijd dat het aan de vliegmaatschappij is om te kiezen op welke afstand deze nieuwe stoelen worden gezet.

 • Recaro Aircraft Seating
  Onbetwist winnaar het leveren van de lichtste stoel is het Duitse bedrijf Recaro. Met hun nieuwste type de SL3710 hebben zij een stoel die nog maar slechts 8 kilogram weegt. Recaro geeft aan dat de focus met deze stoel ligt op het verminderen van het brandstofverbruik en niet op een verruiming van de beenruimte. Om met deze stoelen nog een extra rij te plaatsen ligt dus voor de hand.

 • Aviointeriors Spa
  Het nieuwste type is de Columbus 1. Door gebruik te maken van minder materiaal weegt de stoel nog slechts 11 kilogram. Ook nieuw is de Columbus 2. Met de Columbus 2 ziet de toekomst voor u als passagier er niet best uit. Aviointeriors zegt dat de beenruimte met deze stoel teruggebracht kan worden van 30 inch naar 28 inch. Met andere woorden de stoelen komen dus 5 centimeter dichter naar elkaar. Aviointeriors is wat ons betreft wel transparant door eerlijk te zijn dat met deze stoel er nog meer stoelen kunnen worden geplaatst.

 • Geven Spa
  Met het type Essenza, bedoeld voor de economy-class, wordt een vergroting van 5 centimeter beenruimte beloofd. Uiteraard moeten de stoelen dan niet juist weer dichter bij elkaar worden gezet. Het bedrijf geeft aan dat het comfort van deze stoel sterk is verbeterd door de grotere armleuning.

Acro Aircraft Seating
Acro uit het Verenigd Koninkrijk komt voor de economy-class met de serie 3. Het bedrijf is wat ons betreft ook de absolute winnaar als het gaat om de “minder is meer filosofie”. Met deze stoel wordt een toegenomen ruimte van 5 centimeter beloofd. Wanneer je naar de stoel kijkt zie je bijna direct dat de ruimte verkregen is door de rugleuning zo dun te maken dat de stoel iets weg heeft van een stapelstoel.