Jouw gezondheid en SPACERSEAT

Geplaatst op: 22 maart 2019

Vliegen met een tekort aan beenruimte wordt steeds vaker als ongemakkelijk ervaren. Logisch dat het aantal klachten toeneemt. Mensen worden steeds langer en de aangeboden beenruimte steeds kleiner. Het ongemak nemen we vaak voor lief. Zeker omdat we misschien wel op vakantie gaan naar een exotische bestemming. Eenmaal daar zijn we de reis alweer snel vergeten. Toch is het ongemak soms veel ernstiger dan we denken. Langdurig klem zitten in een te krappe ruimte brengt namelijk ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Trombose en rugklachten zijn zeker de belangrijkste risico’s. Zeker ouderen en mensen met hart en vaatziekten lopen meer risico dan zij zelf soms denken. Ben je ouder, dikker of langer? Doe jezelf een plezier en neem maatregelen.

Wat is Vliegtuigtrombose?

Vliegtuigtrombose ontstaat wanneer de aderen niet meer in staat zijn om het bloed vanuit onze benen richting het hart te krijgen. Wanneer de benen langere tijd niet bewegen wordt het voor de aderen steeds moeilijker. Hierdoor ontstaan er stollingen in het bloed. Deze stollingen kunnen uiteindelijk toch meegenomen worden door het bloed en kunnen verstoppingen veroorzaken. Deze verstoppingen kunnen long, hersen en zelfs hartproblemen veroorzaken. Spierbewegingen in de benen verminderen het risico op stollingen.

Wat kun je tegen vliegtuigtrombose doen?

Het meest effectief is te zorgen dat je spieren in de benen in beweging blijven. De meeste luchtvaartmaatschappijen schrijven oefeningen voor. “Nooit gezien” zal je denken. Dat klopt eigenlijk wel. Deze oefeningen zijn vaak moeilijk te vinden op websites of andere publicaties van luchtvaartmaatschappijen. Ondanks dat luchtvaartmaatschappijen wel een advies uitbrengen, willen zij eigenlijk ver weg blijven van de discussie over vliegtuigtrombose. Tot op de dag van vandaag is het alle vliegtuigmaatschappijen gelukt om alle claims met betrekking tot trombose te ontwijken.

Wanneer je bewegingsoefeningen wilt doen, heb je uiteraard wel de ruimte nodig. Staan of door het gangpad lopen helpt. Geërgerde passagiers of cabinepersoneel ontnemen je wel snel de mogelijkheid. Boze blikken en aanmaningen om weer te gaan zitten, zul je voor lief moeten nemen.

Samen met onze ergonomen hebben we het mogelijk gemaakt om met de SPACERSEAT gedurende de gehele vlucht beter te zitten. De knieën worden minder afgekneld waardoor de doorbloeding sowieso beter wordt. Door de toegenomen beenruimte ben je tevens in staat om bewegingsoefeningen te doen. Aanspannen van spieren en regelmatig de benen strekken is met de SPACERSEAT eenvoudig geworden. Draag overigens ook geen strakke kleding is ons advies. Wil je meer informatie, kijk dan zeker eens op de website van de trombosestichting www.trombosestichting.nl

Zitten is het nieuwe roken

De laatste tijd is er veel aandacht voor de gevaren van zitten. Teveel zitten blijkt net zo schadelijk te zijn als roken. Wanneer je vliegt heb je echter weinig keus. Waanneer je dan toch moet zitten probeer het dan zo gezond mogelijk te doen is ons advies. Hieronder enkele tips van verschillende websites en onze ergonomen:

  • De zitdiepte van vliegtuigstoelen is voor ons langere Europeanen echt veel te laag. Dit veroorzaakt een bolle rug. Hierdoor krijg je rugpijn en wordt ademhalen lastiger. Door gebruik van de SPACERSEAT zit je net even hoger waardoor je uitgerust aankomt. De juiste zithoogte is bereikt wanneer beide onderbenen onder een hoek van 90 graden richting de grond staan.
  • “los” zitten met een rechte rug is het beste voor je. De SPACERSEAT helpt je hiermee door de inwendige wigvormige schuimdelen. Niemand houdt dit echter 8 uur lang vol. Leg daarom de SPACERSEAT soms even op de grond. Je zult merken dat je direct onderuit zakt. Doe dit niet te lang omdat je dan juist rugproblemen zult ervaren. Hooguit 10 minuten is voldoende. Gebruik hierna weer de SPACERSEAT.
  • Rechtzitten is in het begin even lastig. Blijf het echter gewoon oefenen. Na verloop van tijd ben je er echt aan gewend. De SPACERSEAT helpt je hierbij.

Wij wensen je veel gezonde reizen toe.

Array